Tremor, hareket halindeyken yahut bir duruşu faal olarak sürdürürken denetim edilemeyen titremelere verilen isimdir. Tremor, yaygın bir nörolojik durumdur. Genel olarak halk tarafından bilinmeyen bu hastalık, toplumsal pürüzlere ve etkilenenlerin günlük hayatta zorlanmasına neden olabilir.
Kişi dinlenme duruşu olmayan bir duruşu sürdürdüğünde titreme tetiklenir. Tremor eller, çene, baş ve boyun, daha nadiren gövdeyi etkileyebilir. Bacakları nadiren tesirler.
Tremor ses tellerini etkilediğinde ses titremeye başlar. Tremor bedenin sağ ve sol taraflarını tıpkı anda etkileyebilir, lakin birebir şiddette olması gerekmez.
Baş titremesine neden olan hastalıklar
Baş titremeleri ekseriyetle genel, uzuv ve gövde titremelerinin semptomlarından biridir. Bunlar Parkinson hastalığı ve multipl skleroz üzere merkezi hudut sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hipertiroidizm ve psikiyatrik hastalıklardan kaynaklanabilir.
İşte baş titremesine neden olan hastalıklar.
Wilson hastalığı ve öbür karaciğer hastalıkları
Wilson hastalığı, vücutta bakır metabolizmasında bozukluk olması durumudur. Bu durumda, tüm gövde, baş ve eller de titrer. Titreme çoklukla yüksek genlikli, fırlatıcı niteliktedir. Anti epileptik ilaçlar ve çeşitli psikiyatrik ilaçlar üzere bazı ilaçların alınmasına ek olarak ve zehirlenmenin bir sonucu olarak da değerli titremeler meydana gelebilir.
Psikiyatrik hastalıklar
Psikiyatrik hastalıklar, anksiyete, panik atak ve dehşete sıklıkla titreme eşlik eder. Titreme, temel olarak beyincik etkilendiğinde ortaya çıkar ve buna pratik olarak her vakit istikrar ve yürüme bozuklukları da eşlik eder. Psikiyatrik hastalıklara da sıklıkla bu durum eşlik edebilir ve titremeler çoklukla gerilimli durum geçtikten sonra bile kalır.
Hipertiroidizm
Hipertiroidizm, çok faal tiroiddir. Tiroid hormonunun fazlalığına artan kalp aktivitesi eşlik eder, bariz huzursuzluk saldırganlık derecesine kadar uzayabilir. Kalıcı hipertiroidizm durumunda, titremelere ek olarak şişkin gözbebekleri görülebilir.
Parkinson hastalığı
Titremelerin en yaygın nedeni Parkinson hastalığıdır. Hastalığın nedeni şimdi bilinmemektedir, fakat hareketin düzgünlüğünde kıymetli bir rol oynayan beynin muhakkak kısımlarının tahrip olması ile ilgili olduğu bilinmektedir. Parkinson hastalığı tipik olarak yaşlılıkta başlar ve birinci başta yalnızca bir taraftaki uzuvlar titrer. Birebir vakitte hastanın hareketleri yavaşlar, yüzü daha az jest yapabilir hale gelir, sesi incelir ve titreme ile birebir tarafta karakteristik kas sertliği gelişir.
West sendromu
Tedavisi güç olan bebeklik periyodundaki epilepsiler ortasında West sendromu da vardır. Bu semptomlar yaşa bağlıdır, altta yatan hastalığa özgü değildir, lakin hasta bebeklerde belli bir yaşta ortaya çıkar ve altta yatan hastalıklar farklıdır. 3 ila 18 ay ortasında ortaya çıkar. Hastalık erken tedavi edilmezse ölümcül olabilir yahut çok önemli bozulmalara yol açabilir. West sendromunun sinsi bir atağı sırasında, bebek başıyla ani bir sallama hareketi yapar, üst gövdesi ve elleriyle öne yanlışsız eğilir. Her gün çok fazla fark edilmeyen bu çeşit ataklar olabilir,
Musset sendromu
Baş titremeleriyle alakalı nörolojik olmayan bir öteki durum da nadiren görülen Musset sendromudur. Bu semptom, ana arterin (aort) yetersizliğinden kaynaklanır ve her kalp atışına başın çok karakteristik bir sallama hareketi eşlik eder. Aort kapak yetmezliğine kalp iltihabı neden olur.