İstanbul-Edirne ‘koku’ rotası!

Aleyna Sevim – İstanbul ve Edirne gibi yoğun sanayinin olduğu bölgeler sulara arıtılmdan atıkları atınca kirliliğe, kokuya ve kuraklığa davetiye çıkarıyor. Nehir ve göllerde suyun berraklığı neredeyse tamamen gitmişken bölgeden yayılan koku da ciddi seviyelerde ulaştı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı mayıs ayında gittiği bölgedeki tablonun vahametini Milliyet’e anlattı. 

Ergene, Tunca ve Meriç nehirlerinden geçtiğini anlatan Prof. Dr. Sarı, “İstanbul’dan Edirne’ye kadar yoldan geçerken derelere, nehirlere yaklaştığınızda arabaya dolan kokudan kirliliği anlıyorsunuz. Yol boyunca bu nehirlere boşalan bir sürü dere var. Bu derelerin renk ve kokusuna baktığınızda hiçbir bilimsel ölçüm yapmadan, dış gözle ne kadar kirlendiğini ve bir atık kanalına dönüştüğünü görüyorsunuz. Tunca Nehri’nin durumunu taş köprü üzerinden fotoğrafladım. Buralar atıkları boşaltacağınız bir depo, alıcı ortam değil, yaşam alanıdır. Suyu kirlettiğinizde yaşamınızı kirletmiş olursunuz. Görüyoruz ki buralarda yoğun sanayi bölgesi atıkları hiç arıtılmadan bölgelere atılıyor. Atıklar yüzünden Ergene nehri diye bir nehir kalmamış. Orada artık su yok. Su kapkara. Ne yazık ki akarsular atık kanalına dönüşmüş” diye konuştu. 

EGE’DE DE DURUM AYNI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de Büyük Menderes nehrinin da aynı durumda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Öztürk, “Aydın ve Söke’deki Organize Sanayi (OSB) Bölgelerinden sınır değerlerini sağlayacak şekilde arıtılmamış atıksular, akarsuları kirletmekte ve tarım alanlarının kirli su ile sulanmasına neden oluyor. Büyük Menderes nehri, devasa kanalizasyon boruları ile illegal deşarj edilen lağım suları kirletiyor. Kuraklığın etkisiyle kuruyan nehirde lağım suyunun etkisi daha şiddetli olacak. Büyük Menderes Nehri kurursa Söke Ovası çöle döner” dedi.

SON VERİLER 2022 YILINDAN

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sitesindeki bilgilere göre 2002’de 145 olan atıksu arıtma tesisi sayısı, 2022 yılı sonunda bin 315’e ulaştı. Tesis dağılım verileri de şöyle: “Atıksu arıtma tesislerinin yüzde 20’si gelişmiş, yüzde 51’ine biyolojik, yüzde 5’ine fiziksel ve yüzde 24’üne doğal arıtma uygulandı.”

KESKİN KOKU PANİK YARATTI

Sakarya’nın Erenler ilçesinde çevreye yayılan keskin koku, mahalleliyi tedirgin etti. Bölgeye gelen AFAD, itfaiye ve polis ekipleri kokunun kaynağını bulabilmek için çalışma başlattı. Sakarya Nehri’nden numune alarak olay yerinden ayrılan ekiplerce, kokunun nedenini tespit edilemedi. Sakarya Valiliği, “Yapılan ilk belirlemelere göre halk sağlığını tehlikeye düşürmeyecek bir koku tespit edilmiştir. Valiliğimiz koordinesinde oluşturulan GAMER, Çevre Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve itfaiye ile AFAD ekiplerinden oluşan 25 kişilik ekip oluşturulmuş ve kokunun kaynağı ivedilikle araştırılmaya başlanmıştır” denildi. – Sakarya DHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir